Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Zayıflama iğneleri olarak bilinen ‘GLP-1 reseptör agonistleri’, obezite ve diyabet tedavisinde kullanılan ancak doktor kontrolü dışında kullanımı tehlikeli olan ilaçlardır. Bu iğnelerin sosyal medyada mucize gibi lanse edilmesi ve merdiven altı satışları, sağlık risklerini artırmaktadır.

”SİHİRLİ İLAÇLAR DEĞİL”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Sait Gönen, zayıflama iğnelerinin sağlık amaçlı, hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, ilaçların sihirli sonuçlar vaat etmediğini belirtti.

KARA BORSA SATIŞI DİKKAT ÇEKİYOR

Prof. Dr. Gönen, zayıflama iğnelerinin ABD’de olduğu gibi ülkemizde de merdiven altı satışlarının arttığını belirtirken, ilaçların kozmetik amaçlarla değil, sadece sağlık sorunlarıyla mücadele ederken kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

”HEKİMLER ÖNERİRKEN DİKKATLİ OLMALI”

Kilo verme kaygısıyla hekime başvuran hastalara bu tip ilaçların önerilmesinin dikkatli yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gönen, obeziteyle mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin önemini vurguladı.

”SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN UYGULAMASI YETERLİ DEĞİL”

Sağlık Bakanlığı’nın obeziteyle mücadeledeki çabalarını olumlu bulan Prof. Dr. Gönen, ancak boy kilo ölçümü ve beden kitle indeksi konusundaki uygulamaların yetersiz olduğunu belirtti. Sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarının ve düzenli egzersizin önemine dikkat çekti.

Related Posts

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç, şizofreni tedavisinde toplumsal önyargıların kırılması, empati kurulması ve sosyal desteğin en az ilaç tedavisi kadar hatta daha fazla önem taşıdığını vurguladı. Medyanın sansasyonel dil yerine insani ve bilinçli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir