CHP, Meclis’te Kürt Sorunu Komisyonuna İlişkin Önerilerini Netleştirmeye Başladı
CHP, Kürt sorununun çözümü için Meclis’te kurulacak komisyona ilişkin önerilerini netleştirmeye başladı. Bu kapsamda çalışma yürüten 10 kişilik milletvekili komisyonu yarın (2 Temmuz) önerilerine son şeklini vererek MYK’ya sunacak. Eşit temsil, nitelikli çoğunlukla karar alma, 35 üye, komisyonun yasa ile kurulması; MYK’nın onayından sonra Meclis Başkanına sunulacak öneriler arasında yer alması bekleniyor.
CHP Önerilerini En Geç Önümüzdeki Hafta İletecek
Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler Kürt sorununun çözümü için Meclis çatısında kurulacak komisyona ilişkin önerilerini Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunmaya başladı. Şimdiye kadar AKP, MHP ve DEM Parti komisyonun usul ve esaslarına ilişkin önerilerini Kurtulmuş’a sundu. Çalışmalarında sona gelen CHP’nin önerilerinin bu hafta sona ermeden, en geç önümüzdeki hafta başı iletilmesi hedefleniyor.
Son Toplantı Yarın Yapılacak, Öneriler MYK Onayından Sonra Sunulacak
CHP’nin kendi içinde kurduğu, 10 milletvekilinden oluşan Demokrasi ve Adalet Komisyonu, komisyona dair önerilerine son şeklini yarın yapılacak toplantıda verecek. Bu toplantıda ortaya çıkan öneriler CHP MYK’ya sunulacak. MYK‘nın onayının ardından CHP’nin önerileri, Meclis Başkanı’na iletilecek.
CHP Nasıl Bir Komisyon Öneriyor?
CHP’de komisyona usul ve esaslarına ilişkin bazı öneriler öne çıkmaya başladı. Buna göre CHP; sürecin, komisyon çalışmalarının bir yasal güvencesinin olması adına komisyonun yasa ile kurulmasını öneriyor.
100 Üye Çok Fazla, 35 Üye Olabilir
MHP’nin önerdiği 100 üyeli bir komisyonun, işlevsel olmayacağını düşünen CHP, daha işlevli olabilecek bir üye sayısı belirlenmesini istiyor; 35 üyeye sıcak bakıldığı ifade ediliyor.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu Gibi Eşit Temsil Olmalı
Meclis’te halihazırda çalışma yapan içtüzükle bağlı ihtisas komisyonlarından farklı bir temsil biçimi de CHP’de tartışılıyor. Mevcut ihtisas komisyonlarında siyasi partilerin Meclis’teki sandalye sayısı oranında temsil edildiği kaydedilirken süreç için kurulacak bu yeni komisyonda her partinin eşit sayıda milletvekili ile temsil edilmesi gerektiği ifade ediliyor. CHP, üye yapısının geçmişte kurulan ve eşit temsilin esas alındığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir yapı olabileceğini belirtiyor.
Çalışma Süresi Sınırlanmalı, Kararlar Nitelikli Çoğunlukla Alınmalı
Komisyonun çalışma süresinin belirli ve sınırlı olması gerektiği de CHP’nin önerilerinden bir diğeri olarak tartışılıyor. CHP ayrıca, komisyonda kararların salt çoğunlukla değil nitelikli çoğunlukla alınmasını da öneriyor.
Süreci Murat Emir Koordine Edecek
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in komisyonun kuruluş aşamasında Numan Kurtulmuş’la iletişimi sağlayacağı ve bu süreci koordine edeceği kaydedildi.