Dijital Dünya Yaşlıların Bilişsel Sağlığını Destekliyor

Yaşlıların Dijital Dünyayla İç İçe Olması Bunama Riskini Azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, yaşlı bireylerin dijital dünyayla iç içe olmaları, bunama riskini azaltabilir. ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişiyi içeren 57 farklı çalışmayı inceledi. Araştırma sonuçları, düzenli teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini %58 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, teknolojiyi aktif bir şekilde kullanan bireylerde zamanla gözlemlenen zihinsel gerileme oranının %26 ila %34 arasında daha düşük olduğu belirlendi.

Her bir çalışmada farklı dijital alışkanlıklar incelendi. Akıllı telefon kullanımından sosyal medya etkileşimlerine kadar birçok farklı konu ele alındı. Meslek, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik durum gibi faktörler kontrol edildiğinde bile, teknolojiyle etkileşim halinde olmanın koruyucu etkisinin devam ettiği görüldü.

Baylor Üniversitesi’nden psikolog ve sinir bilimci Michael Scullin, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, günlük teknoloji kullanımının olumsuz etkilerine dair yapılan genellemelerin her zaman doğru olmadığını vurguladı. Nöropsikolog Jared Benge ise yaşlı bireylerin teknoloji sayesinde bağlantı kurmalarının ve zihinsel faaliyetlerini sürdürmelerinin bilişsel sağlık açısından önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.

Uzmanlara göre, teknoloji yeni cihaz ve uygulamaların öğrenilmesi yoluyla beyni uyarabilir, sosyal medya ve görüntülü görüşmeler ile yalnızlık hissini azaltarak zihinsel sağlığı destekleyebilir. Ayrıca, ilaç hatırlatıcıları ve takvim uygulamaları gibi araçlarla bağımsız yaşam süresini uzatabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Gedizli kick boksçulardan İzmir Türkiye şampiyonası öncesi büyük başarı

Kütahya’nın Gediz ilçesi, kick boks sporunda elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.

Balkanlar’da 2 milyonluk nüfusa sahip ülke, dünyayı değiştirebilecek bir sisteme sahip!

Slovenya’da araştırmacılar, geleneksel klimalarda kullanılan zararlı gazlara veda ettirecek elastokalorik soğutma sistemiyle iklimlendirme devrimini başlatıyor.

Bayburtlu öğrencilerden görme engelliler için yapay zeka destekli robot köpek

Bayburt’ta görme engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları azaltmak isteyen lise öğrencileri, “Görevbot” adını verdikleri yapay zeka destekli robot köpek yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir