Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Liver Cancer UK: Koyu İdrar ve Soluk Dışkı, Karaciğer Kanserinin İlk Belirtisi Olabilir

İngiltere merkezli Liver Cancer UK derneği, özellikle aniden koyulaşan idrar ve soluk, hamur kıvamında dışkının hastalığın ilk ipuçları olabileceğini vurguluyor.

Bu renk değişikliklerinin kaynağı, karaciğerin yağların sindirimine yardımcı olmak üzere ürettiği safra sıvısının kanallardan akışının kısmen tıkanması.

Tıkanıklık, dışkıya rengini veren safra pigmentlerinin atılımını engellerken, bilirubinin de kısmen idrar yoluyla atılmasına yol açıyor. Sonuçta idrar koyulaşırken dışkı normalin çok daha soluk hale geliyor.

Risk Grubu ve Belirtiler

Lyon Üniversitesi Hastanesi verilerine göre her 100.000 kişiden yalnızca ikisinde görülen karaciğer kanseri, genellikle 50–70 yaş aralığındaki bireyleri etkiliyor ve erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülüyor.

Hastalık belirtileri arasında şiddetli yorgunluk, iştahsızlık, açıklanamayan kilo kaybı, karın sağ üst bölgesinden sırta yayılan ağrı, aşırı kaşıntı ve hatta zaman zaman ateş ve titreme gibi grip benzeri belirtiler bulunmaktadır.

Teşhis zorluğu ise hastalık bulgularının genellikle cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı ileri bir döneme denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Tamamen tıkanan safra kanalları ise sarılık olarak bilinen ciltte ve göz akında belirgin sarılaşma durumuna yol açmaktadır.

Related Posts

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir