Bulgaristan’ın müzakerede BOTAŞ sıkışması

Bulgaristan Enerji Bakanı Vekili Vladimir Malinov katıldığı bir TV programında konuya değindi. Malinov, yeniden müzakere konusunda kısmen iyimser olduğunu söyledi.

Malinov, Millet Meclisi’nin her kararının uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “BOTAŞ ile sözleşmenin yeniden müzakere edilmesi kararı var. Hemen Türkiye Enerji Bakanı ile bir toplantı yaptım ve kararlı duruşumuzu belirttim. Türkiye bundan ekonomik fayda elde ettiği için sözleşmeyi yeniden müzakere etmek kolay olmayacak , ancak sözleşmenin farklı bir ekonomik ortamda imzalandığını anlıyoruz” dedi.

Bulgaristan basını BOTAŞ ile yapılan sözleşmeyi ‘Skandal’ olarak nitelendiriyor. “Bulgargaz” ile “Botaş” arasındaki sözleşmeye göre Bulgaristan’ın sadece 2,5 milyon MWh doğalgaz için 250 milyon dolar ödediği belirtiliyor, bunun çok yüksek olduğu savunuluyor.

Bulgar basınında yer alan habere göre, TBMM, Nisan ayı sonunda Enerji Bakanlığı’na, “Botaş” ile 13 yıl süreli ve Bulgaristan’ın 2,2 milyar dolardan fazla ödeme yapmasını öngören sözleşmeyi yeniden müzakere etme zorunluluğu getirdi. Sözleşmeye göre Bulgaristan’ın miktar olarak aktarıp aktarmadığına bakılmaksızın, Türk gaz sistemi üzerinden gaza erişim ve iletim için her gün 500 bin dolar ödemekle yükümlü olduğu kaydediliyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir