Dünyada ve Türkiye’de dijital ekonomi yatırımlarının payı artıyor

Dünya Yatırım Raporu 2025: Dijital Ekonomiye Yapılan Yatırımlar Hızla Büyüyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından derlenen “Dünya Yatırım Raporu 2025″e göre, dijital ekonomiye yapılan yatırımlar son yıllarda hızla artış göstererek yıllık ortalama 122 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, 2021 ile 2023 arasındaki dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar küresel doğrudan yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 8,3’ünü oluşturdu.

Gelişmekte olan ekonomilerde ise, aynı dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar neredeyse iki katına çıktı. Dijital hizmetlerin genişlemesi, yazılım çözümlerine olan talep, yeni teknolojiler ve girişimcilik ekosistemlerindeki gelişmeler küresel büyümeyi şekillendiren temel dinamikler oldu.

Dijital ekonomiye yatırımın faydaları arasında daha iyi altyapı, vasıflı işler, teknoloji transferi ve dinamik inovasyon ekosistemleri bulunuyor. Ancak, raporda belirtildiğine göre, birçok düşük gelirli ülke yatırım yapmada geride kalıyor. Altyapı eksiklikleri, yüksek yatırım riskleri ve zayıf düzenleyici çerçeveler yatırımcıları caydırıyor.

Rapora göre, 2020’den bu yana dijital ekonomiye yapılan greenfield yatırımlar neredeyse üç kat artarak 360 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlar tüm greenfield projelerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

“KÜRESEL DOĞRUDAN YATIRIM PAYIMIZI YÜZDE 1,5’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, UNCTAD’ın raporunda vurgulanan dijital yatırımlardaki artışın, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi’nin 2024-2028 dönemi stratejik öncelikleriyle örtüştüğünü belirtti.

Polat, “Stratejik belgemizde, küresel doğrudan yatırımlardan aldığımız payı yüzde 1’den yüzde 1,5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda dijital altyapıya dayalı girişimleri, 8 öncelikli yatırım profilimizden biri olarak belirledik.” dedi.

Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlar açısından cazibesini artırmaya devam ettiğini vurgulayan Polat, Türkiye’nin 2024’te 11,3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini ve bu rakamın önceki yıla göre yüzde 5,6 arttığını açıkladı.

Teknoloji girişim ekosisteminin son yıllarda kayda değer bir gelişim gösterdiğini belirten Polat, Türkiye’nin AR-GE ve teknoparklar konusunda güçlü bir altyapıya ve teşvik sistemine sahip olduğunu dile getirdi.

Tüm bu gelişmelerin Türkiye’nin küresel dijital yatırımlardaki payını artıracağını öngören Polat, Türkiye’nin dijital ekonomideki dinamizmi ve büyüme ivmesiyle daha da güçleneceğini belirtti.

Related Posts

Son dakika! Emekli maaşlarına düzenleme yapılacak

Hükümet 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Dev şirket 22 milyara yarın satışa çıkıyor

2016 yılında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yönetimi kayyıma devredilen HES Kablo, 22 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete kararı ile satışa çıkarılmıştı. Mülkiyeti Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ait olan şirket için yapılacak ihalede 22 …

Bir banka limitleri yükseltti: 50 bin lira veriyor

Uzun zamandır yüksek enflasyon girdabında olan ve ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği Türkiye’de bu durum Türk Lirası’nın değersizleşmesini de beraberinde getirdi. Döviz kuru karşısında tarihi değer kaybı yaşayan TL, hayat pahalılığı ve yüksek …

TÜİK açıkladı: Haziran 2025 ekonomik güven endeksi belli oldu!

Ekonomik güven endeksi haziranda hafif artış gösterdi. Tüketici ve hizmet sektörü güveninde yükseliş olurken, imalat, perakende ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı.

ABD’de mal ticareti açığı mayısta yükseldi

ABD’de mal ticareti açığı, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 11,1 artarak 96,6 milyar dolara çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir