Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane Hekimlerine Önemli Duyuru!

Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. TTB konu hakkında şu açıklamayı yaptı;

Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davada muayenehanesi olan hekimlerin hastalarının tedavisini özel hastanelerde yapmasını kısıtlayan hükmün iptaline ilişkin Danıştay kararı tebliğ edildi. Kararda alt düzenleyici işlemin Anayasa ve dayanak yasalara aykırılığına ilişkin bir değerlendirme yapılmazken, Sağlık Bakanlığı’nın planlama yöntemine dair bilimsel dayanak gösterilmemesinin hukuka aykırılık tespitinin temelini oluşturduğu görülmektedir.

Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde 06.10.2022, 07.01.2023 ve 07.04.2023 tarihinde yapılan değişikliklerle muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde ameliyat yapmaları 1219 sayılı Kanun ve Özel Hastaneler Kanunu hükümlerine aykırı olarak kısıtlanmıştı. Düzenlemelerin hekimlerin serbest çalışma hakkı ile hastaların hekim seçme hakkını ihlal etmesi, düzenlemelerin üst hukuk normlarına aykırılığı nedeniyle açılan davada Sağlık Bakanlığı’nın planlamasını dayandırdığı bilimsel çalışma ve ölçütlerin açıklanamaması nedeniyle düzenlemenin iptaline karar verildi. Kararda muayenehanesi olan hekimlerinin özel hastanelerde ameliyat yapması için getirilen sözleşme süresi ve hastane kadro kısıtlamasının hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

İdarenin gerekçede gösterilen unsurlarla birlikte yargı kararlarıyla bağlı olmasına ilişkin temel hukuk ilkeleri ihlal edilerek, iptal edilen düzenleme 30.01.2025 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliği ile yeniden getirilmiş; bu hükümlerin iptali talebiyle dava açılmış, ancak henüz bir karar verilmemiştir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Türk Tabipleri Birliği Hukuk Bürosu

Related Posts

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç, şizofreni tedavisinde toplumsal önyargıların kırılması, empati kurulması ve sosyal desteğin en az ilaç tedavisi kadar hatta daha fazla önem taşıdığını vurguladı. Medyanın sansasyonel dil yerine insani ve bilinçli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir