Welcome to Our Website

Müsavat Dervişoğlu: Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı’ndan İYİ Parti Genel Başkanlığı’na

31 Mart yerel seçimlerinde alınan sonucun ardından Meral Akşener’in görevi bıraktığını açıkladığı İYİ Parti’nin bugün gerçekleştirilen olağanüstü kurultayında, yeni genel başkan Müsavat Dervişoğlu oldu. Üniversiteye başladığı 1978 yılında siyasete başlayan Dervişoğlu, Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı ve MHP İzmir İl Başkanlığı görevlerini üstlendi. 2012 yılında Devlet Bahçeli ve Koray Aydın ile birlikte MHP Genel Başkanlığı için yarışan Dervişoğlu, seçimi kazanamadı. 2017 yılında yapılan Anayasa referandumunda MHP’nin AKP’yi desteklemesine tepki gösteren Dervişoğlu istifa ederek, partiden ihraç edilen Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ gibi isimlerle birlikte İyi Parti’nin kuruluş sürecinde yer aldı. 2018-2019 yılları arasında İYİ Parti Mahalli İdarelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2019 yılından itibaren İYİ Parti’nin meclis grubu başkan vekilliğini yaptı. Başbakanlık teftiş kurulu başkanı Kutlu Savaş‘ın Susurluk raporunda Mehmet Eymür ile bağlantısı olduğu belirtilen Kocaeli çetesi lideri Hadi Özcan, Emniyet’teki ifadesinde “Yeşil’i öldürmem için bana Kalaşnikof verdiler” diyerek, silahların Dervişoğlu kanalıyla eski Özel Harekât Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin‘in verdiğini iddia etti.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI – İYİ Parti, kritik virajda: Ülkücü-Atatürkçü kimliği ile bilinen Dervişoğlu’nun yol haritası ne olacak, Aydın neden kaybetti?

Dursun Müsavat Dervişoğlu, 1960 yılında Ankara’da doğdu. Fatsalı bir ailenin çocuğu olan Dervişoğlu, ilkokul ve ortaokulu da burada okudu. Lise eğitimini Ankara, Fatsa ve Samsun’da tamamladı. 1978 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’ne kaydoldu. 12 Eylül 1980 askerî darbesinin ardından zorunlu olarak öğrenimine ara verdi. Daha sonra öğrenci aflarından yararlanarak lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde tamamladı.


Dervişoğlu ve Aziz Kocaoğlu

Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı ve MHP İzmir İl Başkanlığı yaptı

Dervişoğlu’nun siyasi hayatı üniversite ile başladı. Milliyetçi Hareket Partisi’nin çeşitli kademelerinde ve gençlik organizasyonlarında önemli görevler üstlendi. 1978 yılında Ülkücü Gençlik Derneği (ÜGD) Fatsa İlçe Başkanlığı ile başlayan siyasi yöneticilik hayatını, 1987-1989 yılları arasında Bizim Ocak Dergisi ve daha sonra 1988’de de Gençlik, Kültür ve Sanat Ocakları Derneği adı altında teşkilatlanan Ülkü Ocakları’nın genel başkanlığı ile devam ettirdi.

1989 yılında Gençlik Kültür ve Sanat Ocakları Derneği’nin genel başkanlığı görevinden alınarak, dönemin Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Genel Başkanı Alparslan Türkeş tarafından Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Merkezi’nde görevlendirildi. Daha sonra yine Türkeş tarafından MÇP İzmir İl Teşkilatı’nda görev yapmak için İzmir’e gönderildi. MHP İzmir İl Başkanlığı görevini sürdürürken, 2009 Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. CHP’nin adayı Aziz Kocaoğlu’nun kazandığı seçimde yüzde 6,99 oy alan Dervişoğlu üçüncü sırada yer aldı.

Dervişoğlu 2011 genel seçimlerinde de MHP’nin 1’inci bölge 3’üncü sıra milletvekili adayı oldu. Ancak bu seçimde milletvekili seçilemedi.

Bahçeli ve Aydın ile birlikte genel başkanlık için yarıştı

2012 yılında Dervişoğlu, MHP’nin 10. Olağan Kurultayı’nda Devlet Bahçeli ve o dönem MHP Rize Milletvekili Koray Aydın ile birlikte genel başkanlık için yarıştı. Bahçeli’nin 725 oy ile yeniden genel başkan seçildiği seçimde Koray Aydın 441 oy alırken Dervişoğlu 48 oyda kaldı.

‘’Dokunma bana diyorum’’

Dervişoğlu, İyi Parti’nin kurulmasına sebep olan iç tartışmaların yaşandığı ve Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Koray Aydın’ın genel başkan adayı olduğu MHP 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı’nda verdiği tepki ile gündem olmuştu. MHP’de parti için muhalefetin olağanüstü kongre talebine mahkemeden de onay gelmişti. Ancak 13 Mayıs’ta bu kez başka bir mahkeme kongrenin yapılamayacağı yönünde karar açıklanmıştı. Ankara Valilliği de bu karar uyarınca kongrenin yapılması planlanan Büyük Anadolu Oteli girişine polis barikatı kurarak kongrenin toplanmasına izin vermedi.

Polis barikatı önünde bekleyen muhaliflerden birisinin ‘’Burada cinayet işlense de o kurultay yapılacak’’ demesi üzerine Dervişoğlu sinirlendi. Ancak Dervişoğlu’nun öfkesi sözü söyleyenden çok kendisini sakinleştirmek isteyen arkadaşına yöneldi. Sırtını sıvazlayan arkadaşına dönerek vuran Dervişoğlu, arkadaşının ‘’Yahu bu ne gerginlik?’’ sözlerine karşılık ‘’Dokunma bana diyorum’’ diyerek yeniden müdahalede bulundu.

MHP’nin AKP’yi desteklemesi üzerine istifa etti

16 Nisan 2017’de yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu sürecinde, MHP’nin AKP ile işbirliğine ilk tepki Dervişoğlu’ndan geldi. Partiden istifa eden Dervişoğlu kararını ‘Hedef ve ülkülerimize hizmet ettiğine artık inanmadığım bir siyasi yapı ile birlikte anılmayı anlamlı bulmadığımdan, MHP’den istifa ediyorum” sözleriyle duyurdu.

Dervişoğlu, olağanüstü kongre sürecinde 8 Eylül 2016 tarihinde MHP’den ihraç edilen Meral Akşener’in kuracağı İYİ Parti’nin kuruluşunda yer aldı. 2018-2019 yılları arasında İYİ Parti Mahalli İdarelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlendi. 2019 yılından itibaren İyi Parti’nin meclis grubu başkanvekilliğini yaptı. 2018 ve 2023 yıllarında yapılan genel seçimlerinde İyi Parti İzmir Milletvekili olarak seçildi.


Dervişoğlu, MHP lideri Bahçeli ile Meclis’te tokalaşıyor

‘’Bahçeli benim hocam’’

TBMM’deki yemin töreninde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek, tokalaştı. Tokalaşma anı, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde, ‘‘Müsavat Dervişoğlu, Bahçeli’nin elini öptü’’ diye yorumlanıp tartışıldı.

Devlet Bahçeli’nin elini öpmediğini belirten Dervişoğlu, “Öncelikle bilinmesini isterim ki ben İYİ Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekiliyim. Siyasi duruşum, tavrım ve ilkelerim, mensubiyet şuurumun tartışılmasına asla izin vermez. Medeni ilişkilerimden ve terbiyemden ise şahsen ben mesulüm” dedi. Siyaset ile özel ilişkilerin birbiriyle karıştırmadan yürütülmesinden yana olduğunu belirten Dervişoğlu, İYİ Parti’nin kuruluş aşaması ve kongre sürecinde yaşadıklarına atıfta bulunarak, “Kongreler ve seçim sürecinde ağır ithamlara ve iftiralara muhatap olduğumuz da bilinen bir gerçektir. Sayın Bahçeli benim hem hocam hem de ayrıldığım partinin genel başkanıdır” diye konuştu.

Seçim sonuçlarının ardından aday oldu

Dervişoğlu, ’hür ve müstakil’’ girme kararı alınan 31 Mart yerel seçimlerinin ardından istenilen sonucun alınamaması üzerine Meral Akşener’in aday olmayacağı olağanüstü kurultayda Koray Aydın, Tolga Akalın ve Günay Kodaz ile birlikte genel başkan adayı oldu.

3’üncü tura kalan seçimlerde 611 oy alarak 548 oy alan rakibi Koray Aydın’ı geride bıraktı ve İYİ Parti’nin yeni genel başkanı oldu. Bu süreçte Meral Akşener’in kendisini desteklediği ileri sürüldü.

TIKLAYIN – Akşener dönemi bitti, İYİ Parti’de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu: Herkes emin olsun artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Hakkındaki iddialar

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın Susurluk raporunda Mehmet Eymür ile bağlantısı olduğu belirtilen Kocaeli çetesi lideri Hadi Özcan, TBMM Susurluk Komisyonu’nda verdiği ifadede Müsavat Dervişoğlu ile ilişkisine dair konuştu.

Özcan, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın Abdullah Çatlı’yı öldürtmek istediğini Müsavat Dervişoğlu’nun kendisine bu amaçla silah getirdiğini, İbrahim Şahin’in ise dinlenen telefonlardan istihbarat taşıdığını polisteki ileri sürdü. Emniyetteki ifadesinde “Yeşil’i öldürmem için bana Kalaşnikof verdiler” diyen Hadi Özcan, silahları Müsavat Dervişoğlu kanalıyla Özel Harekât Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin’in verdiğini iddia etti.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Dervişoğlu’nun kadrolu MİT elemanı olduğunu ve kendisine suikast planladığını iddia etti. Ancak Dervişoğlu kendisi hakkındaki iddiaları reddetti.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir