Piyasaları tedirgin eden zil çaldı! 1999’dan beri ilk kez uyarı verdi

Bank of America, tahvil piyasasındaki güvenilir bir göstergenin 1999’dan bu yana ilk kez hisse senetleri için alarm verdiğini açıkladı. Yüksek getirili tahviller hisse senetleriyle uyumlu bir seyir izlemiyor ve aşırı riskli tahviller, daha güvenli olanlardan farklılaşıyor. Bu durum, yatırımcılara kredi kalitelerini yükseltmeleri ve büyük teknoloji hisseleri yerine değer hisselerine yönelmeleri tavsiyesini getiriyor.

Business Insider’da yer alan habere göre Bank of America, “Yüksek getirili tahviller son yıllarda ABD hisse senetleriyle birlikte hareket etti, ancak son zamanlarda en düşük kaliteli şirketler geride kalıyor, hatta hisse senedi endeksleri birkaç büyük oyuncuya dayanıyor” dedi. Yılbaşından bu yana S&P 500 yaklaşık %19 yükselirken, iShares High Yield Corporate Bond ETF %4 arttı.

 

Ultra-riskli tahviller ve güvenlik açığı
Bankaya göre daha da endişe verici olan, tahvil piyasasının derinliklerinde, ultra-riskli tahvillerin daha az riskli muadillerinden ayrışması. Bank of America, en düşük kaliteli CCC dereceli kurumsal borcun, daha güvenli B dereceli tahvillerden son 25 yılın en geniş ayrışmasını gösterdiğini belirtti. Banka, “Çöp tahvil spreadleri 1999 gibi uyarı veriyor” dedi. BofA “1999’da, CCC’den B’ye spread oranı, dot-com piyasasının zirve yapmasından yaklaşık bir yıl önce 3x’in üzerine çıktı” ifaderiyle dot-com krizine atıfta bulundu.

Dot-com balonu ve ayı piyasası
Mart 2000’deki dot-com balonu krizi, Nasdaq 100’ün %78 düşmesine yol açan 30 aylık bir ayı piyasası gerilemesiyle sonuçlandı. Tahvil piyasasından gelen bu uyarı sinyali, şirketlerin yapay zekadan ne zaman kar elde edeceği konusundaki belirsizlikle birleşince, Bank of America yatırım konusunda temkinli bir görüşe sahip.

Yatırımcılar için öneriler
Banka, yatırımcıların tahvil piyasasındaki risklerini “kredi kalitesini artırarak” azaltmaları ve mega-cap teknoloji hisse senetleri yerine değer hisselerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Bank of America, “ABD hanehalklarının 2024’ün ikinci yarısında mega-cap teknoloji hisselerinden kar elde etmesini bekliyoruz. Kredi piyasaları hisse rallisini doğrulamıyor ve yatırımcılar yapay zekadan sabırsızlanıyor” dedi.

Bu durum, yatırımcılar için piyasaların ne kadar kırılgan olabileceğini ve dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Bank of America’nın bu uyarısı, piyasaların dikkatle izlenmesi ve risklerin yönetilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bank of America Global Research hisse senedi stratejisti Savita Subramanian geçen ay MorningStar’ın yıllık yatırım konferansında yaptığı konuşmada Amerikan hisse senedi piyasasında değer hisselerinin cazip değerlemeler sunduğunu ifade etmişti.. Subramanian, büyüme odaklı şirketlerin öne çıktığı bu dönemde, değer hisselerinin düşük çarpanlarla işlem gördüğünü vurgulamıştı.

Çöp tahvil spread nedir?
Çöp (Junk) tahvil spread, genellikle düşük kredi notuna sahip olan ve dolayısıyla daha yüksek risk taşıyan “çöp” tahviller ile daha yüksek kredi notuna sahip, daha güvenli tahviller arasındaki getiri farkını ifade eder. Bu spread, riskli ve güvenli tahviller arasındaki faiz farkını ölçerek, yatırımcıların risk iştahını ve piyasa koşullarını değerlendirmelerine yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir