Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Milleyha Sulak Alanı’nda Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi: Milleyha Tirşiği

Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, Milleyha Sulak Alanı’nda keşfettiği ve tirşik otuna ait olduğunu düşündüğü farklı bir bitki türünün fotoğraflarını, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a iletti.

Prof. Dr. Yıldırım yapılan araştırmanın sonucunda, türün literatürde kaydının olmadığını tespit etti. Saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda hazırlanan bilimsel makale, taksonomi dergisi Bağbahçe Bilim’de yayımlandı.

Yıldırım, bitkiye “Milleyha tirşiği” adını verirken bilimsel isminin ise “Arum milleyhanum” olduğunu belirtti.

“Dünyada Sadece Milleyha Sulak Alanı’nda”

Prof. Dr. Hasan Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada, yılan yastığı türlerinin zehirli bitkiler olmasına rağmen Anadolu’da “tirşik” olarak bilinen bitkinin halk arasında sevilen bir yemek olarak tüketildiğini söyledi.

Yıldırım, bitkinin doğru şekilde işlendiğinde zehrinin ortadan kalkıp lezzetli bir yemeğe dönüştüğünü vurgulayarak, yılan yastığı cinsinin Avrupa, Orta ve Güney Asya ile Kuzey Afrika’ya kadar yayıldığını açıkladı.

Ülkemizde 25-30 kadar türe sahip olan bu cinse ait bitkilerin genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yayıldığını belirten Yıldırım, Arum cinsinin Türkiye’de 13 türle temsil edildiğini, yeni keşfedilen türle beraber bu sayının 14’e çıktığını ifade etti.

Arum milleyhanum’un dünya genelinde sadece Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Milleyha Sulak Alanı’nda var olduğunu belirten Yıldırım, bu alanın biyoçeşitliliğinde çeşitli bitki, kelebek, memeli, sürüngen ve kurbağa türlerinin olduğunu aktardı. Ayrıca, Milleyha Sulak Alanı’nın önemli bir göçmen kuş konaklama sahası olduğunu da ekledi.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Gedizli kick boksçulardan İzmir Türkiye şampiyonası öncesi büyük başarı

Kütahya’nın Gediz ilçesi, kick boks sporunda elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.

Balkanlar’da 2 milyonluk nüfusa sahip ülke, dünyayı değiştirebilecek bir sisteme sahip!

Slovenya’da araştırmacılar, geleneksel klimalarda kullanılan zararlı gazlara veda ettirecek elastokalorik soğutma sistemiyle iklimlendirme devrimini başlatıyor.

Bayburtlu öğrencilerden görme engelliler için yapay zeka destekli robot köpek

Bayburt’ta görme engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları azaltmak isteyen lise öğrencileri, “Görevbot” adını verdikleri yapay zeka destekli robot köpek yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir